Úterý, 14. srpen 2007![]() Komentáře (0) Jídlo a Francie, to jde k sobě víc než dobře. Ale stále oceňuji a doceňuji význam místního gurmánství. Měl jsem bagetu ve městě, výbornou, šunkovou. Šunka sice nešla pořádně ukousnout, ale jinak to byla lahoda. Ale znáte to s hladem, bylo to od rána první jídlo, to by mi chutnal asi i hadr na podlahu. JídloJídlo a Francie, to jde k sobě víc než dobře. Ale stále oceňuji a doceňuji význam místního gurmánství. Měl jsem bagetu ve městě, výbornou, šunkovou. Šunka sice nešla pořádně ukousnout, ale jinak to byla lahoda. Ale znáte to s hladem, bylo to od rána první jídlo, to by mi chutnal asi i hadr na podlahu. Více zkušeností mám s menzou. Naše menza je zavřená, tak chodíme asi půl kilometru do menzy "konkurenční" školy. A je poznat, že nejsem v Čechách. Složení jídla je prostě jiné. Systém je takový, že je maso nebo prostě jídlo a k tomu si člověk může vybrat přílohu. Když chcete těstoviny k řízku, žádný problém. Jen kuchař trochu povytáhne obočí nad nezvyklou kombinací. A každé jídlo se tu standardně sestává ze čtyř věcí. Předkrm, hlavní jídlo, dezert a ještě něco - buď ovoce nebo nápoj. Přičemž člověk může libovolně kombinovat. Když se mu nelíbí předkrmy, může si vzít dva dezerty. To všechno na jednu stravenku. Asi tady ztloustnu:-) A Francouzi jsou píči vody. Totiž pijani:-) Čistá voda z kohoutku (chlazená) se tu nepočítá, ta je zdarma. Francouzi na ní mají takový pěkný skleněný karafy. Připadá mi, že se tu obecně víc vyžívají v zelenině. Zvlášť oblíbený je zelený hrášek. Zkusili jste někdy třeba k filé místo brambor dvacet deka dušeného hrášku? Já před pár dny. A vůbec to nebylo špatné. V zelenině se tu vyloženě vyžívám. Zelenina je tady na všechny způsoby mňam. Ochucená, měkká, bez rušivých chuťových vjemů. Vypadá to, že na tom nic není, udělat ji chutně. Ani mi nevadí, že jsem tu ještě neměl obyčejné vařené brambory. O víkendu je to v menze přeci jen trochu horší. Teď o prázdninách chodí do menzy statisticky nevyzpytatelné množství lidí. To znamená něco mezi pěti a deseti. Takže kuchař to řeší tak, že má připravené karbanátky, sekanou nebo kus flákoty, k tomu pytel hranolek a připravuje je, až když někdo přijde. Takže za ty dva víkendy mám hranolek plné zuby. A když už udělá něco jiného, tak to vydává, dokud to nedojde. Před týdnem bylo k obědu kuře a zapečená cuketa (zase zelenina a zase skvělá). Když jsme přišli na večeři, tak nám to nabídl zase, zbylo mu půl pekáče, tak to jen ohřál. Teda nic proti zbytkům od oběda, ale v Čechách by to bylo přinejmenším na pokutu. Ale abych se vrátil k jídlu. Koupil jsem si tu sýr, eidam. Na chleba ke snídani a tak. Překvapila mě chuť. Nic proti českému eidamu, ale ve srovnání s místním je ten český kusem umělé hmoty bez chutě a zápachu. Obyčejný eidam a takový kvalitativní skok! Přidat komentář
|
AnketaCyklisté ve městě jsou
Archivy Výběr jazykaKategorieTrvalé odkazyOdkazy z příspěvkuRychlé hledáníSdílení webloguMůj osobní kalendářGMap |
Vytvořeno pomocí s9y - Design by Vláďa Ajgl podle Carl Galloway contest template