Nevím, jak se mi to povedlo, ale na luštěniny jsem dosud úspěšně zapomínal. Rozpomenout se mi nedalo velkou práci. Vzpomněl jsem si, jak jsme na táborech vařili čočku v pravěkých hliněných hrncích. Jej, po tý se všichni olizovali. A tak jsem si zavzpomínal.
na jednu porci potřebujeme:
- čočku (100g bohatě stačí, napučí se)
- česnek (3 stroužky)
- cibule (polovina, střední velikost)
- mrkev (jedna normální)
- sůl, pepř
- vejce
- párky a druhé vejce volitelně
- máslo, fajnšmekři a pralidi sádlo
- kyselá okurka je k čočce taky dobrá
A teď jak na to
- čočku zalijeme vodou, někteří tvrdí, že je lepší nechat ji přes noc napučet, ale podle mě to není nezbytně nutné
- nakrájíme cibuli, česnek a mrkev a hodíme to k čočce
- půl až třičtvrtě hodiny necháme vařit (po půlhodině můžeme začít ochutnávat)
- osolíme, opepříme
- necháme vyvařit skoro všechnu vodu
- do čočky rozkveldáme jedno vajíčko a kus sádla (másla)
- chvilku povaříme, pak odstavíme
- do hrnce s čočkou vložíme párky a trochu je zahrabeme do čočky. Než uděláme volské oko, tak se prohřejí.
- Volské oko - na pánivčku dáme trochu másla, necháme rozpustit, vlijeme vajíčko a čekáme, až přiměřeně ztuhne
- servírujeme dohromady, můžeme přidat okurku
- dobrou chuť
Tedy uznávám, že čočka se vaří poněkud déle než těstoviny, takže na uvaření oběda v krátké polední pauze to moc není. Ale jinak jak vidíte moc náročná není, v podstatě celou dobu, co se vaří, si jí nemusíte všímat:-)